Archive for landet där borta

Avrundning

Nu har jag varit hemma mer än en vecka. Så, kanske dags att berätta lite om den sista tiden på denna resa. Det blir ett staplande av saker jag gjort, men åtminstone lite bilder (:

Måndagen hade 지현 tipsat mig om “Korea Ghost Night” för foreigners på Seoul Museum of Arts. Vi lekte lekar, åt kyckling och drack öl.
wpid-20150817_181352.jpg

 

Tisdagen gick jag på 남대문시장 – en välkänd marknad för allt möjligt…
wpid-20150818_144514.jpg

 

Onsdag besteg jag berg. Och träffade “buddies” från förra årets resa. Och drack öl.
wpid-20150819_152905.jpg

wpid-20150819_203103.jpg

 

Torsdag var jag en vända i 홍대, studentområdet. Fredag var sista dagen med hela min klass
wpid-20150821_130028.jpg

 

Därefter åkte jag till Incheon och träffade ytterligare en syster, 정희
wpid-20150823_110927.jpg

 

Måndagen därefter hade jag prov. Samt träffade 현희 för kvällsmat. Tisdagen var avslutning i skolan (jag blev godkänd :p), sedan åkte jag än en gång till Incheon. Slut på upplistning, för sista helgen och sista dagarna blir det bilder istället för text.

Vi var bland annat i fotostudio och tog familjebilder, så jag har bättre bilder än mobilbilder (: Dock tror jag de går kurs i att bli bra på bild, jag har inte läst den kursen…

Bilder var det
wpid-20150822_014135.jpg

wpid-1440384432840.jpeg

wpid-1440384418306.jpeg

wpid-20150826_062904.jpg

wpid-20150825_235138.jpg

wpid-20150825_200959.jpg

wpid-20150823_210427.jpg

wpid-20150825_134255.jpg

 

Torsdag morgon väldigt tidigt fick jag skjuts till flygplatsen. Nog åker jag tillbaka (:

Long time no see

För att kompensera för förra inläggets obefintliga bilder och för att jag inte hinner skriva något längre, så blir det här ett mer bildligt inlägg.

wpid-20150810_174506.jpg

Förra måndagen gick jag och en annan svensk längst den gamla stadsmuren. Utsikten är ganska bra!

wpid-20150815_081946.jpg

I helgen åkte jag till Incheon igen – därefter med buss till 태안 – pappans hemområde. Där träffade jag även mammans yngre bror med familj. Lite mer lantligt än storstaden Incheon, med utedass. Dusch på innergården som även fungerade som kök, matsal och tvättstuga. Pappan odlar även grönsaker, ris och frukt. På ägorna ligger även kyrkogården för farfarn och ännu äldre släktingar.

wpid-1439728324679.jpeg

 

På lördagen åkte vi till havet och badade. Brorsan kan simma för att han lärt sig det under sin militärtjänstgöring. När vi simmade för långt ut så blev vi tillsagda av en man med megafon, så vi simmade in igen och letade efter någon form av musslor. Det fanns även ostron, det är vad jag får av pappan på bilden.

På kvällen åkte vi hem till Incheon och jag är SÅ mycket bättre än pappan på att köra med växelspak… de flesta bilar här är automatväxlade som jag förstått det.

När systern slutat jobbet så var jag ut med henne och hennes pojkvän och drack 막걸리 och därefter 너래방 (koreansk karaoke).

wpid-20150816_184418.jpg     wpid-20150816_185541.jpg

 

Jag kommer inte ihåg namnat på det där hjärtliknande djuret, men mat blev det av det på söndagkvällen efter vi varit på en av fiskmarknaderna i Incheon. Marknadsbesöket avslutades med ett åskoväder och hällregn som hette duga, men det hann gå över innan jag åkte tillbaka till gästhemmet på kvällen.

Nu ska jag sluta prokrastrinera mina studier…

 

 

 

Dags att gå till skolan igen

Jag har än så länge svårt att sova. Om det beror på tidsomställningen, att det är så varmt eller att dela rum med flera andra vet jag inte. Men, jag vaknar flera gånger per natt och innan mitt alarm… men, antar att jag kommer vänja mig (:

Sedan det här med kaffe. De har en bryggare på boendet, kaffebönor och kvarn. Det kan man tro betyder att det går att göra gott kaffe. Jag vet inte vad tusan de har för bönor, men jag har ungefär trippelt så mycket bönor som amerikanerna jag bor med – men, smakar ungefär som när automatkaffet på jobbet håller på att ta slut på pulver…

Igår var första dagen på universitetet och språkkursen jag läser. Idag var första dagen jag kom försent. Jag förstår mig inte riktigt på bussarna ännu… tunnelbanesystemet är logiskt och fick hjälp av en av de andra adopterade med en bra subwayapp och om det inte vore 30 grader varmt så skulle inte en 15 min promenad göra så mycket…

Första dagen innehöll de enkla vokalerna och konsonanterna. Andra dagen alla dubbel vokaler och konsonanter. Det är svårt! Även om jag studerat hangul (한굴) – det koreanska alfabetet förut…

Hakade på en tjej från Singapore efter lektionen för att få sällskap på lunchen. Nudelsoppa. Jag älskar den koreanska maten!

När jag kom hem så skulle jag bara lägga mig ner en liten stund… därför tänker jag inte göra samma misstag idag. Har tänkt att försöka plugga lite, men, det är så länge sedan – så drar mig för att börja…

Igår kväll så fick jag sällskap ut för en öl av några av de jag bor med. Måste slå upp vad öl heter på koreanska, måste vara nästan den viktigaste ordet (:

Och nu tänkte jag försöka sluta skjuta upp mitt studerande… får ladda upp lite bilder till det här inlägget en annan gång

Tisdag

 

wpid-1438672552068.jpeg

Jag hade så svårt att börja det här inlägget, så det fick bli med en bild.

Från vänster: 동민, oma, appa, jag och 아름. 정희, min andra lillasyster är inte i Korea (än).

Idag har jag alltså träffat min biologiska familj. Vi började i ett litet rum på SWS kontoret tillsammans med en socialarbetare som tolk. Därefter till en restaurang (jag har fått lära mig att det finns flera ord för restaurang på koreanska, där det som låter mest som det engelska “restaurant” är ett riktigt flott ställe med kypare och hela köret – inte ett vanligt matställe – som istället heter 식당 (siktang) )

Efter maten skulle socialarbetaren tillbaka till jobbet, men jag fortsatte hänga med min koreanska familj. Vi åkte till Insadong, en turistgata med mer traditionella koreanska saker. Min syster är, med koreanska mått mätt, duktig på engelska och jag fick veta att det är första gången min oma är där – hon har varit alldeles för upptagen med att driva sin restaurang.

I en liten (och enligt mig oorganiserad butik) sålde de fotografier (tagna i fotobås) på en iklädd traditionella koreanska kläder. Själva bilderna orkar jag inte scana in, men oma tog en bild på oss innan

wpid-1438690135376.jpeg

Sedan åt vi kalla nudlar (랭면) och åkte hem. De ville se hur jag bodde så visade upp KoRoot – ett vandrarhem som bara tar emot adopterade – där jag nu sitter i min våningssäng.

Imorgon börjar min sommarkurs på universitetet här och på fredag åker jag till Incheon för att träffa min koreanska familj igen. Det är sjukt hög luftfuktighet (ca 75%) och 31-32 grader varmt (dvs. det känns ungefär som 34-35 grader) och 10-dagarsprognosen lovar ungefär samma temperaturer… det är så varmt!

Ankomst

Måste tyvärr meddela att Mrs Kåtte blev kvarglömd på flygplanet… så nu är Lilla Kotten utan mor. Och jag litar inte på Kira som adoptivmor, sist hon fick låna mina gossedjur bet hon tag och ruskade ordentligt – vill inte att Lilla Kotten ska se ut som hennes leksaker…

Alla passkontroller har gått smidigt, i Helsingfors så var det automatiska läsare för EU-medborgare och i Korea var kön till “foreign passport” obefintlig.

Att ta mig till det vandrarhem där jag skulle bo var en upplevelse – jag kan bara säga det igen – jag ÄLSKAR kartor (:

Här tänker jag om ett tag lägga in ett foto på det berg som ligger precis brevid mitt för ett par veckor hem. Någon gång när laptopbatteriet inte håller på att ta slut.

Efter jag hittat fram (och tagit en dusch!) begav jag mig ut för att leta rätt på universitetet, det tog ungefär en timme dit, men då gick jag ungefär tre gånger då jag kunde tagit bussen istället. Bra att veta inför kursstart.

Första dagen blev ändå förhållandevis kort, ville sova för att förbereda mig (men nu postar jag inte det här förrän dagen efter – blir svårt med tempus) inför första mötet med min koreanska familj

 

* flax flax *

Uppenbarligen skulle jag ha fått boardingkort i Göteborg, men jag fick boarda bägge planen ändå (:

Den första flygturen påbörjade jag “I kroppen min” av Kristian Gidlund. Och som jag grät!

image

Marimekko gör visst servetter och muggar också.

Nu (eller kommer bli då, kommer inte kunna publicera detta förrän jag får internet igen) sitter jag och min igelkott på nästa plan. Igelkotten som inte har något namn.. Mrs Kåtte kanske. Njä. Jag får fundera på det.

wpid-20150802_174025.jpg

 

På denna resa med Finnair så är presentationen på finska, engelska, koreanska och svenska (:

Men, det är kanske ändå dags att slå över på Korean English – som skiljer sig markant i meningsbyggnad och uttal från Swedish English…

Hemma bäst

Några timmar kvar. Något kommer jag ju ha glömt, men vad?

Ligger kvar i sängen, tenshi sover. Trygg.
Jag kommer sakna det här.
Och korven

image

Norrlandskärlek blir dagens låt
Euskeferat – Det är hit man kommer när man kommer hem

Resfeber

Imorgon åker jag.

Igår fixade* tenshi med de bilder jag tillslut valt ut, natten ägnades åt att sätta ihop ett fotoalbum till min biologiska familj.

Jag fick också ett

image

Vaknade mitt i en dröm som handlade om att missa anslutningar. Av någon anledning skulle jag till Tallin med färjan, men trots att jag flög till färjeterminalen (yupp, det gick att landa där) så hann jag inte… drömtydning någon?

*trolla med datorn så bilderna blev tydligare