As I Lay Me Down

Månaden är snart slut igen. Och inget inlägg känns klart.

Så mars blir Låt, ett av temaorden som inte ens är påbörjade. Det är mars, så då är det Melodifestival. Låten är As I Lay Me Down – Wiktoria.

Första gången jag hör en låt lyssnar jag inte på texten. Om den är på svenska så kan det hända att refrängen eller så ändå tränger fram, men det är melodier, röst och rytm som är det jag tänker på.

Jag tycker om musik, men har ändå inget egentligt intresse. Jag spelade piano och tänker nu att det nog var logiken i skalor och upprepningsövningarna jag uppskattade. Jag lyssnar väldigt repetativt (en eller max ett par låtar i veckor i sträck) och är fascinerad av alla minnen som kan lagras i musik. Ändå har jag svårt att prata om musik då jag inte kommer ihåg artister, låttitlar eller texter.

Jag kan sjunga och jag spelar gitarr. Som hantverk är musik mycket tillfredsställande även på amatörnivå. Därefter tar personlighetsdraget att jag antingen vill vara bra på det eller så får det vara över. Jag är inte tillräckligt intresserad att försöka bli duktig (eller om det är rädslan att jag inte kan bli bra) och en bra anledning blir då min nedsatta hörsel.

Min hörsel som jag numera antar är anledningen till att jag inte lyssnar på ord, varken i låttexter eller i samtal i högljudd miljö. Jag undrar om det kan vara en parameter i att jag lärt mig uppfatta sociala signaler – nej, det håller inte – exempelvis ironi hörs framförallt i tonläget väl?

Detta blev mycket självanalys (alternativt vältrande egotripp) så, tillbaka till Wictoria

Den låt jag tyckte skulle vinna (min fru röstade på Hold on – Nano) – nu har läst texten och den får mig att tänka på bakfylleångest medan min känsla för låten är mer ett förhållande som tagit slut, ett inte allt för viktigt förhållande eller åtminstone på sluttampen av att släppa taget.

Ska jag slå ihop det säger jag att den handlar om när jag går och lägger mig igen efter att ha varit uppe och tagit en värktablett och ätit lite mat dagen efter en fest. Ångesten är fortfarande närvarande, men jag vet att den kommer ta slut bara jag låter den…

Slut på analys. Slut på månad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *